Lekarze niepokoją, że aktualnie wzrasta ilość osób chorych na alergię. Jest to jedna z najbardziej znanych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz młodsze osoby. W tej chwili rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Pośród tak młodziutkich pacjentów przeważnie następuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Dużo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, inaczej białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, muszą na wskroś odstawić wszelkie produkty mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również monitorować reakcje dziecka w owym czasie, kiedy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a w następstwie tego soję, jaja lub też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu dobre hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią trzeba również mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Wypada przede wszystkim podawać nowe towary osobno i co kilka dni.
Dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, jakie z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą również starszych osób, u których występuje alergia na wybrane towary spożywcze. W takiej sytuacji najodpowiedniej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji wybitnie istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najlepiej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają stosownych zasad diety oraz nie jedzą mleka lub też artykułów zawierających orzechy.