Lokalna kuchnia ma ładne tradycje oraz do dzisiaj w rejonach spożywa się standardowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je sporządzić trzeba wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i sekundę smażyć. Wlać ocet, doliczyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia oraz dorzucić ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy przyzwoicie się zmarnują i przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich należy także węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno używane do wędzenia nadaje rybie charakterystyczny smak.
Polish Cuisine Krakow
Kaszuby są niezwykle bogate w ryby, wobec tego kuchnia ta tak w szeregu przypadków je użytkuje. Na rozmaite sposoby, nieraz ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w najróżniejsze, rozkoszne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Obecnie zwykle zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych krajowych zup należy również krupki.