Dla entuzjastów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, perfekcyjną ideą jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania którymi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z najbardziej legendarnych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z ogromnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, jednak i parmezanu – sera, który miłują wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej renomy kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich przystają pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Oprócz tego, Włosi kochają również pomidory, oliwki, czosnek oraz bezsprzecznie cebulę.
Połączenie dobrych składników z odpowiednimi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Największym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.